zondag 17 februari 2013

Project wide base vinnen maken

Het is winter, er valt momenteel niet te surfen dus is het knutseltijd.
Ik wil korte widebase vinnen maken welk ik ga gebruiken op de Sputnik en de X-speed en dan met name voor erg ondiepe spots zoals "mini horst".

Bijkomend voordeel is dat de vinnen zo'n 10 a 15 euro per stuk kosten om te maken dus als er dan een keer eentje sneuvelt op een mosselbank is dat een niet al te grote aderlating.

Het doel is een 25 cm en een 30 cm widebase vin te maken welke een vol profiel hebben voor veel lift aangezien ik normaal grote vinnen vaar met veel druk op de vin. De kleine ga ik gebruiken op de Sputnik en de grote op de X-Speed. Qua drukgevoeligheid moeten ze overeenkomen met een respectievelijk 30 cm en 40 cm slalom/speedvin en als gewicht streef ik naar zo'n 250 gram voor de kleine en 275 gram voor de grote.

De lay-out heeft wat weg van de bekende widebase vinnen zoals de Slingshot van C3.

De kern maak ik van dubbel watervast verlijmd multiplex van 4,5 mm dik en 3 lagen carbon en afgewerkt met glasweefsel/epoxy.


Hierboven een afbeelding van de 2 lagen multiplex en hiertussen de eerste laag carbon verlijmd met 2 componenten epoxy.

Op deze afbeelding is de ene zijde van de vin van carbon en het glasweefsel voorzien.

De vin is op een stellage gemonteerd om netjes af te werken.
De vin is bijna klaar. Hij is in de box gegoten. Het enige waar ik nog niet zo tevreden over ben is de afwerking van het stuk dat in de vinbox gaat. Ik weet dat het een optische kwestie is want de vin en de box zijn beresterk. Door de folie die ik gebruik voor de afscherming van de vinbox zitten er afdrukken van de folie in de box. Ik ga dit vermoedelijk nog verhelpen door de box af te schuren en daarna te voorzien van een nieuw dun laagje epoxy. Eerst maar eens de grote maat afmaken en daarna proefvaren.

Hieronder de eerste foto's van de 30 cm widebase. Op het moment dat beide vinnen klaar zijn en de proefvaarten zijn geweest en goed bevonden ga ik dezelfde vinnen in een kleinere maat en asymmetrisch maken voor de ultieme speedruns.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten